Ярост край Червено море: Джошуа – Усик, реваншът

Антъни Джошуа и Александър Усик ще проведат дългоочаквания реванш за три от четирите световни титли в тежка категория (тези на Международната боксова федерация, Световната боксова организация и Световната боксова асоциация) на грандиозна галавечер в град Джеда, Саудитска Арабия. 

Главната битка и естествено, най-бляскавото събитие, ще започне вероятно дори след полунощ българско време. Очаква се организаторите да се постараят при всички положения да отложат излизането на британската суперзвезда и украинския шампион до около 00:30 българско време. Така че може да се смята, че същинският екшън ще започне след полунощ на събота срещу неделя и дори към 01:00 часа.

Усик подобри предишния си личен рекорд за тегло преди професионален двубой в кариерата си, макар и само с 200 грама на официалния кантар преди реванша – той закова стрелките на 100.5 кг.

Джошуа бе качил с 2 кг спрямо предишния сблъсък и даде резултат от 110.9, сякаш за да затвърди очакванията за търсене на материализиране на физическо превъзходство. 

Почти цяла година измина от предишния сблъсък на стадиона на Тотнъм в Лондон и едва ли е останал човек без мнение както за развитието на първия мач между двамата боксьори, така и за очакванията за развръзката на реванша. 

Sportal.bg предлага просто едно от стотиците милиони мнения за потенциалните действия на ринга в Саутидска Арабия, както и очертава възможните сценарии, при които е най-вероятно всеки един от двамата великани с ръкавици да триумфира.

Какво трябва да направи Усик, за да победи?

Усик вече изпълни един перфектен план и материализира всичките си възможни превъзходства при победата в предишния двубой – кондиционна подготовка, върховни боксови умения, нестихващи финтове и ескиважи и отлична прецизност в опитите за попадения.

Естествено, ако повтори представянето си, той може да очаква същия величествен резултат. В бокса обаче има стара поговорка за неизвестността на реваншите – дали ще бие първия гонг на втория мач или тринадесетия гонг на сблъсъка?

Вероятно и в лагера на Усик са отчели, че Джошуа е бил неутрализиран, но и че неговият собствен подход не е бил оптималният, при положение че се стигна до по-скоро боксов дуел, отколкото физическо съревнование на един гигант срещу по-лек противник. 

Усик трябва да продължи да ползва обратния си гард и да се движи постоянно надясно спрямо съперника, за да се опази във (почти) всички случаи от понасяне на тежък удар с дясната ръка на Джошуа. Това в първия двубой се случи почти перфектно и най-силното оръжие на вече бившия шампион беше неутрализирано само с нестихващата подвижност и върховна кардио подготовка. 

Естествено, водещата дясна ръка на украинеца спечели своеобразния дуел с водещия ляв прав на британеца, но силната лява на Усик беше много по-ефективна от опасните десни крошета и десни прави на Джошуа. Усик не само беше по-прецизен в попаденията си с лява ръка, но и успяваше да ги прикрие и подплати с движение на главата надясно достатъчно добре, че да отвлече вниманието и да заблуди рефлексите и инстинктите на опонента си. 

Ако това се повтори, то украинецът отново има основания да излезе победител, а вече има и самочувствието на доказал се като по-добре движещият се боксьор и с повече физически резервоар. Това би му дало вдъхновение да търси нокаут много по-рано от 12-тия рунд на предишния мач, когато Джошуа до голяма степен бе спасен от финалния гонг.

Усик превъзхождаше противника си не само в движението с крака, но и със “смяната на нивата” и постоянните привеждания за прави атаки в тялото. Те биха могли да се превърнат и в успешни десни прави в главата с изненадващо движение на ръката отдолу-нагоре, тъй като Джошуа по-скоро е известен с изправената си стойка и като че ли по-малко използване на ескиважи и приклякания. В битките с Анди Руис също така си проличаха трудностите на AJ да пласира удари върху по-ниска жертва, а ако Усик прикляка успешно и често, ще се превърне в именно такава и има основания да се очаква да има успех.

Какво трябва да направи Джошуа за победа?

Джошуа вероятно е прочел и чул всичките критици и специалисти по света, които са му показали грешките и сбърканата тактика за първата битка, а и вече има респекта на Усик като по-изскусен боксьор. 

Вероятно също така AJ осъзнава, че по-скоро няма да спечели реванша със същото поведение като в предишния мач, нито ще може да се надява на умора в последните рундове у съперника. Най-лесното решение на проблемите изглежда да се държи като по-мощния, по-тежкия и по-физически надарения боец от двамата, което не означава непременно търсене на нокаут.

Смяната на треньора може да окаже позитивно влияние в тази насока, защото точно по същия начин подходи Тайсън Фюри във втората битка с Дионтей Уайлдър – притискаше, влизаше в клинч, товареше опонента си с по-тежкото си тяло, изцеждаше му силите, не му даваше шанса да открие любимата си дистанция.

Друго очевидно решение за Джошуа би било да пуска по-голям брой фалшиви десни прави, само за да изчака дежурното защитно движение на главата и/или гарда, след което да пуска по-зловещи комбинации в застиналата мишена. Естествено, това е далеч по-лесно да се напише, отколкото да се изпълни на ринга срещу Усик в битка за три от четирите световни титли.

Интересен елемент от употребата на Джошуа на левия водещ прав в първия двубой бе, че той по-скоро сякаш (особено във втората половина на битката) разчиташе на него просто за да подготви завършващ мощен удар с дясната ръка. Нещо по-свежо и по-ангажиращо съперника за реванша би било, ако АJ заложи на “джаба” като оръжие за нанасяне на щети, пускайки резки комбинации от по три-четири такива. Естествено, това също е далеч по-лесно да се напише, отколкото да се изпълни на ринга срещу Усик в битка за три от четирите световни титли.

Трябва да се отбележи, че все пак Джошуа от двамата притежава способността да приключи за секунда битката с нокаутиращо кроше или десен прав, докато Усик по-скоро трябва да разчита на стратегия с по-добро движение и по-голяма издръжливост. 

Един от най-ефективните методи за британеца да отнеме от оптималното движение на съперника би било да насочва повече от попаденията си в тялото, защото това също му липсваше в предишния им дуел. Това не само потенциално би изтощило по-бързо Усик, но при определени обстоятелства – като ляво кроше в кръста, например – би придвижило естествено украинеца в обсега на поразяващата дясна ръка на AJ. 

Каквото и да се случи на ринга в Саудитска Арабия, вероятно ще остане в боксовите спомени като един от най-паметните мачове в тежка категория през този век. При отказването на Тайсън Фюри пък спокойно ще може да се спекулира, че победителят от реванша е настоящият крал на тежката категория.