Исторически требъл за ФитСпо или втора поредна Купа за Роботите?

Отборите на ФитСпо Баскет и Роботите се изправят един срещу друг в директен сблъсък за Купата на НАЛБ. Носителят на трофея за сезон 2021/22 ще бъде определен утре от 17:00 часа, когато започва финалната битка между двата тима.

Това са и двата отбора, които не допуснаха нито една загуба по пътя си към последното предизвикателство преди златото. ФитСпо записа три успеха в групата си, а след това елиминира последователно Хобитите, Джедай Мастърс и Джобтайгър Дюдс.

От своя страна пък Роботите, които са актуални носители на Купата, също регистрираха три победи на сметката си в груповата фаза, след което отстраниха Дъ Блек Мамбас, Роботите и Скай Уокърс.

На полуфиналите ФитСпо Баскет се справи със съпротивата на Джобтайгър Дюдс чрез успех с 82:68. Георги Бързаков поведе колоната за победителите с 21 точки и 6 борби, докато Иван Паничерски добави още 14 плюс 9 овладени топки. Роботите пък удържаха третодивизионния Скай Уокърс с 95:84, благодарение на 27 точки от Боян Тенев, които спомогнаха за неутрализирането на 39-точковия дабъл-дабъл (с 10 борби) на Мартин Механджиев от другата страна.

Ако спечели финала, отборът на ФитСпо Баскет ще напише нова глава не само в своята история, но и цялостно в тази на лигата. “Червено-белите” вече спечелиха шампионската титла и Суперкупата през настоящия сезон, като евентуален триумф и с Купата ще маркира първия златен требъл в НАЛБ.

Роботите обаче са отбор с огромен опит в този турнир, имайки предвид факта, че това е четвъртият им финал в последните пет години. Властелините в надпреварата спечелиха Купата през 2018-а и 2021-ва, а освен това се окичиха със среброто през 2019-а. Те влизат и с огромно самочувствие във финалния сблъсък заради серията им от 13 поредни победи в турнира в последните две години.

Снимка: НАЛБ