Вече можем да изтрием последните 15 минути от историята на браузване в Google от смартфон с Android

Историята на търсене в популярната търсачка има важна роля за персонализирането на съдържанието, което виждаме онлайн. Google винаги са поддържали тезата, че с личните данни се използват единствено за подобряване на услугите им за всеки профил. Компанията генерира приходи основно от реклама, но е факт, че опитва да осигурява по-голям контрол над личните ни данни.

Регулаторите често принуждават Google да оптимизира менюто на приложенията си, за да прави по-видими определени настройки.

Още през миналата година разбрахме, че се работи над функция за изтриване на последните 15 минути от историята на браузване. Toзи инструмент ще предложи още по-голяма гъвкавост на потребителите на Android.

Първоначално се очакваше опцията да е налична преди края на 2021г. Това не се случи, но компанията не се е отказала от полезната интеграция. Google са имали нужда от повече време за допълнителни тестове, но вече са готови с финалната версия.

 

 

Последните данни на TheVerge разкриват, че функцията за изтриване на последните 15 минути в Google Search вече е достъпна в приложението за Android. Всички съвместими устройства ще получат актуализацията до няколко седмици, уверяват от Google.

За да проверите дали смартфона поддържа функцията трябва да отворите Google приложението за Android. След това кликнете върху иконата с профилната снимка и проверете за опцията “Delete  last 15 min”. Tук е момента да допълним, че изтриването на последните 15 минути в Google е възможно от iPhone вече почти 10 месеца. Все пак скоро всички собственици на Android смартфони също ще могат да изпробват полезната функция.

Google също така са създали инструмент за автоматично изтриване на историята на търсене за 3, 18 и 36 месеца в потребителските профили.