Емблематичните статуи на Android изчезнаха мистериозно от централния офис на Google

Дългогодишната разработка на най-популярната операционна система е свързана с много любопитни факти и традиции. Така например ранните версии на Android бяха кръщавани по азбучен ред на популярни сладкиши или лакомства. Първият пример за тази практика е Android 1.5, която се казваше “Cupcake”.

След това Google представи “Donut” и “Еclair”, като практиката продължи с пълна сила до Аndroid 9.0 Pie. Oт компанията търсеха и разнообразни начин да ангажират потребителите в избора на име за новите версии на платформата. Различни анкети и онлайн дискусии позволяваха всеки да се включи в селекцията на име за Android.

Пълната поредица от имена на лакомства, с които е обозначавана операционната система включват Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat, Oreo и Pie.

Премиерата на Android 10 положи началото на стратегията имената да бъдат заместени от цифри.

 

Въпреки, че не бе потвърдено официално тази версия на операционната система за смартфони също е обозначена на сладкиш, сред служителите на Google. Въпросното наименование е “Quince Tart”, като традицията продължи и година по-късно с Android 11, известна вътрешнo като “Red Velvet Cake”.

Настоящата версия на платформата е Аndroid 12 с кодовото име “Snow Cone”, докато Google са избрали “Тiramisu” да обозначат Android 13, която очакваме през есента на 2022г. Тук е момента да отбележим, че през последните години компанията спря практиката да поставя статуи на новите Android версии.

От AndroidPolice твърдят, че в момента миниатюрните скулптури на зелените роботчета вече са премахнати от централния офис на Google. По този начин не могат да се видят дори от посетителите и гражданите на Маунтин Вю, Калифорния.

Google не са коментирали официално отсъствието на статуите пред сграда 44 в кампуса им. Няма да е изненадващо, ако са премахнати, за да обнови визията им преди отново да поднови парка с Android статуите.

Възможно е това да се случи през май на Google I/O конференцията.