Кой беше най-продаваният Android смартфон през 2021г.

Динамичните събития в световния пазар на смартфони ще продължат и през следващите месеци. Разнообразието от модели с Android, които откривате в търговските мрежи дори може да затрудни избора на нов модел. Конкуренцията между производителите е причината да ставаме свидетели на още повече иновации, дори в средния и ниския ценови клас. 

Анализатори от Counterpoint Research публикуваха интересна информация, от която разбираме кои са най-продаваните устройства в световния пазар на смартфони за изминалата година.

Първите десет в списъка включват модели на трите най-големи производители в индустрията, а именно Samsung, Apple и Xiaomi.

Въпреки това се оказва, че iPhone доминира предпочитанията на потребителите. Аpple могат да се похвалят, че са окупирали първите пет места в класацията на Counterpoint Research. Според данните най-продаваният смартфон за 2021г. е iPhone 12 с 2.9% от всички доставки.

 

 

Следващият най-популярен модел е iPhone 12 Pro Max, който регистрира 2.2% от продажбите. По този начин изпреварва iPhone 13 и iPhone 12 Pro с пазарен дял от 2.1%. Петият най-продаван смартфон отново е на Apple и това е iPhone 11, който отчита 2%, съобщава AndroidAuthority.

Първият модел, който работи с Android и попада в списъка е Samsung Galaxy A12 със същия пазарен дял от 2%. Това е бюджетно устройство, което се продава за по-малко от $200. Атрактивната цена има голямо значение за популярността на Galaxy A12. Седмата позиция е за Xiaomi Redmi 9A, който генерира 1.9% от световните доставки през 2021г.

Този модел заедно с Xiaomi Redmi 9 (1.1%), който е на десето място са генерирали общо 22% от всички продажби на компанията през последните 12 месеца.