Процесорите MediaTek Dimensity 8000 и Dimensity 8100 ще направят 5G смартфоните още по-бързи

MediaTek са водещ производител на хардуер в мобилната индустрия. Компанията се радва на голяма популярност на процесорите от серията Dimensity. Традиционно стратегията им е фокусирана към средния и ниския ценови клас, но динамичните събития при смартфоните се променят постоянно.

Taйванският производител реализира премиерата на Dimensity 8000 серията от процесори, с които ще опита да задълбочи конкуренцията с Qualcomm.

Новата гама е разработена да подобри възможностите на 5G смартфоните от висок клас и включва два чипа, а именно Dimensity 8000 и 8100.

Архитектурите са произведени с усъвършенствана 5-нанометрова технология във фабриките на TSMC, съобщава xda-developers. Двата процесора на MediaTek ще са налични в осемядрени конфигурации и предлагат някои от функциите в премиум чиповете от Dimensity 9000 серията.

Припомняме ви, че първите флагмани с Аndroid, които се захранват с Dimensity 9000 ще бъдат представени на световния пазар от Xiaomi и Realme преди края на настоящото тримесечие.

 

 

Производителите на 5G смартфони ще могат да се възползват от осемядрена архитектура на MediaTek Dimensity 8000, включваща четири Cotex-A78 с работна честота от 2.7GHz и същия брой ядра с Cortex-A55 дизайна и 2.0GHz. Друга важна характеристика е интеграцията на ARM Mali-G610 МС6 GPU, който е оптимизиран за гейминг и задачи с висока графична интензивност.

Високото качество на снимките ще се гарантира от 780 ISP модул, който поддържа HDR, 200-мегапикселова резолюция на камерите и смарт функции, като AI-Motion Unblur, AI-NR/HDR и 2x Lossless Zoom.  Вграденият APU 580 предлага два пъти по-висока производителност, като e предвидена още 5G Dual Sim функционалност, Bluetooth 5.3 и Wi-Fi 6.

Другият процесор е Dimensity 8100, който предлага сходна хардуерна структура, но увеличава честотата на ядрата до 2.85GHz. Компанията обещава с 20% по-добра производителност при забавление с игри, спрямо Dimensity 8000 и 25% по-ниска консумация на енергия от предходните Dimensity процесори.