Qualcomm Snapdragon X70 е първият 5G модем с изкуствен интелект в света

Qualcomm са лидер в разработката на 5G мрежите и имат съществен принос за популяризирането на технологията. Масовото навлизане на тази иновация стартира през 2019г., като вече се използва от над 175 оператори по цял свят.  Компанията продължава да надгражда своите хардуерни решения с премиерата на Snapdragon X70 – пето поколение на 5G Modem-RF системите.

Всъщност това е първият 5G процесор в тази категория, който използва изкуствен интелект, за да гарантира впечатляваща производителност. Тази иновация оптимизира по-висока скорост на трансфер на данни, по-ниска латентност и по-висока енергийна ефективност в Sub-6GHz и mmWave честотите на спектъра.

Лично шефът на Qualcomm, Кристиано Амон потвърди, че Snapdragon X70 ще осигурява максимална скорост от 10Gbps в 5G мрежи.  Тази стойност е за даунлоуд, като при ъплоуд достига до 3.5Gbps. Интеграцията на модул с изкуствен интелект се очертава като най-важното предимство на Snapdragon X70, съобщава SamMobile.

 

 

Водещо предимство на Snapdragon X70 също така са иновациите в 5G AI Suite, които го превръщат в първия чип с поддръжка за всички комерсиални 5G честоти от 500MHz до 41GHz. По този начин производителите на Android смартфони ще имат впечатляваща гъвкавост при разработката на своите устройства.

Qualcomm Snapdragon X70 поддържа още 5G Multi-SIM и Dual-SIM Dual Active стандартите. Технологията Qualcomm 5G PowerSave Gen 3 технологията редуцира консумацията на енергия с над 60%, в сравнение с предходните генерации. Адаптивна настройка на антената използва AI, за да подобри представянето и да редуцира латентността.

Snapdragon X70 e комплексно хардуерно решение, което надгражда почти всеки аспект на Snapdragon X65, X60, X55 и X50 модемите, което е добра новина за потребителите. Qualcomm очакват първите устройства, които използват 5G модема с изкуствен интелект да са достъпни до края на годината.