Защо най-популярните мини компютри се казват Raspberry Pi

Интернет на нещата е атрактивна концепция, която добавя смарт функционалности и свързва към мрежата широко разнообразие от джаджи. Умните уреди в домовете ни са само един пример. Raspberry Pi e името на най-популярната серия от мини компютри в света.

Устройствата с са големина на кредитна карта и се разработват от английската компания Raspberry Pi Foundation.

Създателят на мини компютрите се казва Ебен Ъптън и разкри каква е тайната зад името “Raspberry Pi”.

Всъщност наименованието включва няколко интересни референции. Първата от тях продължава традицията за използване на плодове в ранните години на микрокомпютрите. Най-яркият представител на тази категория е Apple, но подходящи примери са още Tangerine Computer Systems, Orange Micro, Apricot Computers и Acorn.

 

 

 

Добавянето на “Pi” към Raspberry изразява желанието на създателите да създадат мини форм фактор, който може да работи с популярния език за програмиране Python, съобщава HowToGeek.

В голяма степен Raspberry Pi Foundation изпълняват тази задача и дори добавят много повече функционалности към миникомпютрите от серията. Няма как да не отбележим и числото “Pi”, което също оказва влияние върху името на устройствата.

Raspberry Pi също така е съкращение от Raspberry Piе, тъй като явно създателите на компютрите с големина на кредитна карта харесват боровинковия пай. По този начин миникомпютрите обръщат внимание на компютърната история, математическа константа, програмния език Python, както и един от любимите плодове.

 

Oще от Digital: Windows 11 може да се инсталира на Raspberry Pi