Google Chrome продължавa да е най-популярният браузър в света

Google отново оглавяват списъка с най-популярни браузъри, тъй като Chrome се използва от най-много потребители в световен мащаб. Все пак се забелязват положителни трендове в представянето на Microsoft Edge. Разпространението на ъпдейтите към Windows 11 има съществен принос за тези процеси.

Последните данни на StatCounter разкриват, че Chrome се използва от над 65% от всички потребители.

Разликата му с уеб браузърите, които допълват списъка продължава да бъде твърде голяма. Аpple заемат втората позиция, като Safari вече захранва 9.84% от всички десктоп системи.

Мicrosoft Edge е третият най-популярен браузър за компютри с дял от 9.54%, информира GizChina. Ако се запазят темповете от последните седмици е само въпрос на време Edge да изпревари Safari. Eдва ли браузъра има потенциала да се превърне в заплаха за Google Chrome поне в рамките на календарната година.

 

 

Сходна е ситуацията и при мобилните браузъри, където Google Chrome отново изпреварва конкуренцията. Пазарният дял при смартфоните е 63%, но заради популярността на iPhone следващият браузър е Safari с 26.7%. Третият мобилен браузър е Samsung Internet, който е инсталиран по подразбиране и се използва от 5.2% от потребителите.

Microsoft трябва да се постараят повече, за да направят Edge във фактор при мобилните устройства. На този етап браузъра няма достатъчно влияние, за да стане част от класацията на StatCounter. Kрайното заключение е, че Chrome е водещ избор за потребителите и технологиите на Google ще продължат да задават тенденциите при модерните браузъри.