Samsung губят бизнеса за производството на процесорите Qualcomm Snapdragon

Qualcomm представиха първият си процесор с 4-нанометрова технология в края на 2021г. Масовото навлизане на устройства със Snapdragon 8 Gen 1 ни очаква в следващите месеци. Компанията не разполага с необходимия капацитет да произвежда сама своите процесори.

Именно заради това Qualcomm възлагат поръчките на някои от най-големите имена в индустрията.

През последните години Snapdragon чиповете се създават във фабрики на Samsung. Toва позолява на Galaxy смартфоните ексклузивен достъп до новите хардуерни технологии на Qualcomm. Партньорството между двете страни, обаче може да приключи през 2022г.

Причината са проблеми в производството на 4-нанометрови процесори с технологиите на Qualcomm. Специфичната ситуация дори може да накара компанията да търси услугите на друг доставчик, който да поеме поръчките за Snapdragon 8 Gen 1.

 

 

Недоволството на Qualcomm е предизвикано от ниския „Yiled Rate“ фактор на продукцията на Snapdragon 8 Gen 1, който е едва 35%. Това означава, че 35 от 100 произведени процесора са достатъчно качествени за използване в реални смартфони. Алтернативното решение е поръчките да бъдат изпълнени от TSMC.

Тайванският производител има по-добра технология и много по-висок „Yield Rate“ от 70%, което е два пъти повече от Samsung. В следващите месеци ни очаква и премиерата на Plus версия на Snapdragon 8 Gen 1.