Intel показа чиповете, които ще захранват компютрите през 2025г.

Teхнологичният гигант се озова в нетрадиционната ситуация да изостава от AMD в световния пазар на процесори за компютри. Съчетание между производствени проблеми и популярността на Ryzen процесорите създаде множество проблеми за Intel. Вече повече от осем поредни тримесечия компанията е принудена да се задоволи с намаляващ пазарен дял.

Intel осъзнават ситуацията и си поставиха амбициозната цел до две-три години да компенсират изоставането и да си възстановят загубените позиции за сметка на Intel.

Toва се очертава като един от водещите приоритети за новият шеф на Intel, Пат Гелсингер. Възстановяването на отношенията с Apple е друга стратегическа задача пред най-важния човек в Intel.

Компанията хвърли повече светлина над технологиите, над които работят и демонстрира как работи хардуер, който ще използваме в компютрите през 2025г. Това е ясен сигнал, че Intel са оставили проблемите зад гърба си и вече са се фокусирали върху бъдещите производствени технологии.

 

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсинджър държи пластина от чипове направени с производствения процес 18A,  ще захранват компютрите през 2025г.

 

Oт Intel изпреварват своя график и се надява да бъде по-влиятелен фактор в индустрията през следващите три години. Пат Гелсингер изрази оптимизъм от реализацията на амбициозния план на Intel отново да е най-големият източник на иновации в индустрията. Шефът на компанията показва и първите прототипи на чипове произведени с Intel 18A – новият производствен процес на Intel.

Tази иновация преработва изцяло дизайна на на транзисторите в процесорите за компютри, особено по отношение на начина, по който се захранват с необходимото електричество. Амбициозната цел е да се премахне технологичното преимущество, което в момента имат Intel и Samsung. За да го направи от компанията подготвят пет нови процесори за производство в следващите четири години.

Това ще бъдат Intel 7, който вече се използва от Alder Lake, който ще бъде наследен от Intel 4 до края на 2022г. След това ни очаква Intel 3 през следващата година, като чиповете ще бъдат наследени от Intel 20A и Intel 18A през 2024г.

 

TagsIntel