Google създадоха изкуствен интелект, който може да програмира както хората

Изкуственият интелект e технология, която звучеше доста футуристично само преди няколко години. В момента AI алгоритмите са навсякъде около нас, улеснявайки ежедневната комуникация, откриване на информация и забавление. Мобилните устройства използват масово изкуствен интелект, което може да се каже още за водещите приложения и услуги в интернет.

DeepMind е специално подразделение на Alphabet, което разработва изцяло AI системи от ново поколение.

Нов проект на експертите от този екип с името „AlphaCode“ привлича вниманието ни, тъй като позволява на AI бот да пише компютърни програми на същото ниво, както човек. Тестовете на DeepMind включват множество тестове, на които са подложени и много IT специалисти.

Крайният резултат е, че Alpha Code успява да попадне в първите 54% от програмистите, което само по себе си е впечатляващ прогрес за АI софтуера, който се разработва от DeepMind, съобщава TheVerge.

 

 

Предизвикателствата, на които е изправена програмата на Google са курирани от Codeforces – конкурентна платформа за кодиране, която споделя седмични проблеми и класации за постижение. В голяма степен системата е сходна с Elo рейтингите, които се използват в шахмата. Задачите в селекцията на Codeforces са различни от ежедневната работа на програмистите и изискват по-широко познаване на компютърните науки.

Създателят на платформата за кодиране сподели, че е изненадан от възможностите на AlphaCode. Системата с изкуствен интелект попада в първите 54.3%, което е еквивалента на Elo oт 1238. Toзи резултат пък поставя AI-а на компанията сред първите 28% от всички потребители, които са се конкурирали в сайта през последните шест месеца.
 

Oще от Digital: Изкуственият интелект на Google вече може да разпознава над 50 вида зрителни увреждания

TagsGoogle