Kaкво се случва, ако космически турист загине в Космоса

Virgin Galactic и Blue Origin предизвика широк обществен отзвук с извършването на първите частни космически обиколки в ниската орбита на Земята. Мисиите намериха реализация в рамките на няколко дни през лятото на 2020г. Това е смо началото, тъй като се очаква и други частни дружества да започнат да развиват космически туризъм.

Някои учени изразиха притеснения свързани с климатичните промени, но подобни опасения едва ли ще променят плановете на Virgin Galactic и Blue Origin.

Бъдещите участници в подобни мисии освен солидна сума е необходимо да преминат и през специализирано обучение. Медицинското състояние е от изключително значение и при подбора на астронавти.

Съгласно междунардоното космическо право всяка една държава има отговорност за надзора на своите дейности извън пределите на Земята. Това важи както за държавни, така и за частни инициативи. В САЩ например е издаването на специален лиценз за изстрелване на космически апарати, съобщава TheNextWeb.

 

 

Ако се случи най-лошото и някой почине по време на търговска туристическа мисия ще е небходимо да се дефинира причина за смъртта. Откриването на доказателства за механична неизправност в космическия апарат ще принуди националните авиационни администрации да прекратят по-нататъшни мисии на съответната компания.

Необходим е и анализ, за да се прецени дали е направено всичко възможно да се предотврати смъртта на лицето. Времето прекарвано в Космоса варира между няколко минути до няколко дни, което прави риска от най-лошия сценарии твърде малък. Увеличаването на престоя в бъдещи космически мисии, обаче ще повдигнат още по-сериозно този въпрос.

Тепърва предстоят регулации как биха се провеждали подобни разследвания извън пределите на нашата планета.