Тези обороти могат да причинят повреда на двигателя на вашата кола

Собствениците на автомобили знаят, че при шофиране на автомобила е важно да се поддържа баланс между скоростта и натоварването на двигателя.

Експертите твърдят, че много високите обороти могат да повлияят на състоянието на двигателя и да причинят сериозни проблеми.

Интересно е, че автомобилните двигатели, разработени като се вземат предвид определени технически ограничения, имат оптимален диапазон на оборотите, в който работят най-ефективно и без претоварване. Превишаването на този диапазон може значително да увеличи риска от негативни последици за двигателя.

Също така си струва да знаете, че критични за автомобила се явяват както твърде ниските, така и твърде високите обороти. При ниски скорости двигателят може да се претовари, като не получава достатъчно въздух и гориво, за да работи ефективно. А високите обороти могат да доведат до прегряване на двигателя и износване на неговите части.

Какви са оптималните обороти на двигателя

За бензинов автомобил оптималните обороти обикновено са в диапазона от 2000 до 4000 оборота в минута. Този диапазон осигурява достатъчно мощност за движение на автомобила с различни скорости без претоварване.

Оптималните обороти за дизеловите двигатели са малко по-ниски – от 1500 до 3000 об / мин. Те имат по-голям въртящ момент, така че могат да работят ефективно при по-ниски скорости.  

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!