Къде си мислим, че няма кофеин, но грешим

Кофеинът е една от хранителните съставки, които искаме да избягваме, ако целим да щадим здравето си. Особено значение има, ако искаме да отслабваме, защото кофеинът, ако се прекали с него, е една от причините за пускането на шкембе. Запишете си следните хранителни продукти, с които да се съобразявате, когато приемате.

  1. Протеинови десертчета – Естествено, не във всички и именно по тази причина е добре да хвърляте един поглед на съставките.

    На пазара има доста протеинови десертчета, които съдържат между 50 и 15 милиграма кофеин. За пример в кенче Coca-Cola има около 40 милиграма.
  2. Безкофеиново кафе – Вярваш или не, безкофеиновото кафе не значи, че е лишено, а, че е с намалено съдържание на кофеин. Едно проучване сочи, че в по-голямата част от сервираните по заведенията безкофеиново кафе има около 5 милиграма кофеин, но в същото време се сервират и такива с 5-6 пъти повече. Внимавайте следващия път къде сядате за по чаша.
  3. Газираните напитки – Не само в колата има кофеин, да знаете. Всички останали газирани напитки залагат много на него. Между 30 и 40 милиграма е съдържанието във всяко едно кенче, за което се сетите, като изключим газираната вода. Питали ли сте се от къде идва притокът на енергия след един тоник или оранжада?
  4. Сладолед – В сладоледа с вкус на кафе, шоколад или какао има не просто есенция от кофеин, а наистина си го съдържа. В една 100-грамова топка може да се открият до 60 милиграма от продукта на кафето.
  5. Сладкишите – Не бива да си изненадан тук, защото сладкишите с разни глазури, шоколади и какви ли не сладки съставки си идват с доста солидно количество кофеин в тях. Да не говорим, че захарта в тях е основен виновник за качването на килограми.
  6. Горещ шоколад или какао – По-горе ти споменах за сладоледа. С топлия шоколад и какао си е същото, но с температурна разлика. Имаме мляко, имаме захар, имаме добавка с кофеинова основа… идеална комбинация за енергизиране, но не и за отслабване.