Защо Intel, АМD и NVIDIA не могат да изпреварят Apple при процесорите за компютри

Аpple е компания, която е доказала, че може да разширява агресивно влиянието си в нови пазарни сегменти. Технологичният гигант допринесе за множество иновации през последните години. Едно от най-впечатляващите събития около Apple през последните тримесечия несъмнено е премиерата на Apple M1 процесора.

Това е първата сериозна стъпка към нова ера в развитието на компанията, която ще ги направи влиятелен фактор в хардуерната индустрия.

Внушителният финансов ресурс на Apple ускорява разработката на чипове от ново поколение и вече доведе до премиерата на M1 Pro и M1 Max. Амбициите на компанията да създава собствен хардуер, обаче вече създадоха проблеми на редица други компании.

Intel също са силно засегнати, тъй като в продължение на години доставяха чиповете за MacBook. Транзицията към Apple M хардуер, обаче сложи край на партньорството между двете компании и е предпоставка за сериозни финансови последици за Intel, предимно в негативен план.

 

 

Собствената серия процесори на Apple също така може да се превърне в сериозна заплаха за AMD и NVIDIA, които имат свои планове за бизнес развитие в същия пазарен  сегмент. Новото поколение процесори на Intel и AMD предлагат сериозни подобрения, но ще е необходимо много повече, за да се предложи нещо различно, което да конкурира реално процесорите на Apple.

Mного важно предимство на компанията е, че от десетилетия разработва и оптимизира macOS, за да работи най-добре и да предложи впечатляваща интуитивност. По този начин се допълва оптимално работата на Apple M1 чиповете, които вече оглавят класациите за бенчмаркове.

Графичната производителност е друг елемент, в който Apple имат предимство пред своите конкуренти и вероятно ще допринесе за бъдещия им успех. NVIDIA, AMD и Intel е необходимо да отделят сериозни ресурси и да предложат максимално агресивна стратегия, за да опитат да изпреварят напредъка на Apple M процесорите.