Пътуване със скоростта на светлината ще позволи да изминем 4500 километра за една секунда

Модерният свят предлага разнообразни възможности за пътуване в урбанизирана среда и на големи разстояния. Самолетите остават са най-бързата форма на транспорт, но сериозни постижения в развитието маглев влаковете осигуряват дори още по-високи скорости. Технологии като Hyperloop предлагат интересни решения, като учените са силно привлечени от идеята да създадат транспортна система, която достига скоростта на светлината.

Това постижение би било революционно, тъй като това означава достигане на 300 000 километра в секунда.

За да придобиете по-добра представа ще уточним, че разстоянието между Ню Йорк и Лос Анджелис на двата бряга на САЩ от около 4500 километра ще може да се измина за една секунда.

Първите концепции на слънчеви платна, които улавят светлината по подобие на платната на лодките се появиха още преди десетилетие.Учените са доразвили значително формата и възможностите на технологията, която дори може да задвижва бъдещите космическите кораби с 10% от скоростта на светлината.

 

 

Въпросните платна представляват тънки пластмасови листове, които се прикрепят към превозните средства. Компонентите са изработени от специален материал, с които улавят светлина, за да се тласкат напред и да предлагат впечатляваща скорост на задвижване. Съществен проблем е необходимостта от твърде много кинетична енергия за увеличаване на скоростта на обекта.

Системите за публичен транспорт могат да бъдат променени изцяло, ако учените открият как да оптимизират впечатляващата технология. Необходимо е четири пъти повече енергия за удвояването на скоростта на обекта, което е сериозно предизвикателство. NASA също инвестират в подобни разработки, като досега са достигнали до едва 1% от светлинната скорост.