Смарт очилата с виртуална реалност на Apple ще са по-мощни от iPhone 14

Виртуалната реалност е обект на голям интерес от водещите технологични компании. От дълго време Apple също експериментират с патентоването и разработването на АR/VR системи от ново поколение. Компанията тества прототипи на очила с традиционен дизайн, но също и над шлемове с виртуална реалност.

Този пазарен сегмент се доминира от Оculus Rift, HTC Vive и PlayStation VR.

Навлизането на Apple в тази категория обещава още повече иновации и уникални решения. Амбициозният проект на компанията се развива със стабилни темпове, като премиерата на VR устройство с бранда на Apple ще стане факт през следващата година.

Популярният анализатор Минг-Чи Куо изрази мнение, че най-подходящата стратегия за Apple ще е очилата с виртуална реалност да бъдат представени през четвъртото тримесечие на 2022г.

 

 

Устройството ще може да възпроизвежда AR и VR съдържание пред очите на потребителите с чифт 4K Micro OLED дисплеи, които ще бъдат произведени от Sony, съобщава MacRumors. В дългосрочен план компанията очаква добавената реалност да се превърне в заместител на iPhone до десет години.

Данните на Мин-Чи Куо разкриват още, че Apple VR ще използват два отделни процесора, като единия чип ще използва сходна изчислителна мощ, както Apple M1. Вторият чип ще управлява и оптимизира работата на вградените сензори.

Очилата с добавена реалност ще бъдат по-мощни от iPhone 14, тъй като се нуждаят от поне 6-8 оптични модула, за да възпроизвеждат едновременно AR/VR съдържание. За сравнение смартфоните използват максимум три подобни компонента. Олекотеният корпус ще редуцира теглото до 200-300 грама.