Смартфоните съхраняват твърде много ненужна информация, според проучване

Смартфоните са устройства, които осигуряват дигиталното ни съществуване, тъй като съхраняват поверителните ни данни и се намират на само ръка разстояние във всеки момент. Ако в миналото имахме няколко джаджи за различни действия днес, но еволюцията на технологиите вече премахна това ограничение.

Moбилните устройства са оптималния избор за забавление, комуникация, фотография и дори работа в контекста на пандемията. Не е тайна, че всеки потребител използва увеличаващ се брой приложения, за да бъде креативен и да извлича пълния потенциал от смартфони.

Успоредно с това се развива още един тренд, а именно съхраняваме все повече количеството информация.

Ново проучване показване,че колкото повече използваме смартфоните за организиране на ежедневието, толкова повече ненужни данни запазваме в любимите си устройства. Така например се окачва, че всеки трети анкетиран признава, че има 16 или повече телефонни номера, които не е набирал през последните 12 месеца, информира TechRadar.

 

В същото време 11% от потребителите имат над 30 контакта, с които не поддържат връзка от известно време, сред които приятели (48%), колеги (44%) и хора, с които са се запознали, чрез свои познати (13%). Сходна е ситуацията и с приложенията, като европейските потребители имат стотици милиони заглавия, които са инсталирали, но не използват.

Изследването отчита и същия брой не отваряни съобщения и нотификации на началния екран, които вместо информативен характер, често отклоняват вниманието ни от по-важни неща. Много хора (41%) имат навика да прехвърлят ненужна и неизползвана информация от стария на новия смартфон, което допълнително задълбочава гореизброените тенденции сред потребители.