Facebook ще деактивира технологията за лицево разпознаване на над 1 млрд. потребители

Facebook често търпят критики заради начина, по който съхраняват личните данни на потребителите. Компанията разполага с поверителна информация за милиарди хора по цял свят, които използва за генериране на приходи. В продължение на дълго време Facebook не спираха да изтъкват сигурността като водещ приоритет в социалната мрежа.

През последните години, обаче на няколко пъти станахме свидетели на изтичане на данни в хакерски форуми за милиони потребители.

Тези инциденти показаха, че Facebook е необходимо да възприемат още по-добри практики, за да предпазят профилите ни. Биометричните технологии вече са неизменна част от мобилните устройства, като тази иновация се поддържа и от Facebook.

Регулаторите обаче са доста критични към използването на системи за лицево разпознаване. Така например Европейският парламент вече издаде забрана за идентификация на хора на публични пространства с подобни технологии. Неправителствени организации от цял свят също имат критично мнение към лицевото разпознаване.

 

Обществените нагласи ще променят плановете на Facebook, които обявиха, че ще деактивират функциите за лицево разпознаване, но и ще премахнат данните свързани с тях от профилите на над 1 млрд. потребители. Преди въвеждането на промяната потребителите можеха опционално да използват технологията.

Ако се съгласят Facebook ще сканира съдържанието, което ъплоудват в социалната мрежа, търсейки вашето лице в снимките и клиповете.  При този процес се създава шаблон, който може да се използва за активиране на допълнителна функционалност в социалната мрежа, съобщава TechSpot. Едно от приложенията е, че разбирате при качването на изображения и видео клипове, в които не сте тагнати.

Събраните данни, обаче ще се изтриват от сървърите на Facebook, като функцията ще бъде спряна от потребителските профили. От компанията твърдят, че шаблоните никога не са споделяни с външни услуги и винаги са използвани само за подобряване на социалната мрежа.