Смартфоните с 5G ще бъдат по-поулярни от 4G устройствата в Европа през 2024г.

Конкуренцията между производителите допринася съществено за цената на смартфоните с 5G технологията. Вече не е необходимо да отделят средствa за премиум устройство, тъй като може да откриете атрактивни предложения и в средния клас. Трендовете за поевтиняване на 5G смартфоните се очаква да продължат и през следващата година, въпреки кризата с недостиг на чипове.

Транзицията към технологията се задълбочава, като анализатори на CCS Insight очакват продажбите в тази продуктова категория да достигнат до 637 млн.

през 2021г. Това е сериозно увеличение от предходната година, когато бяха регистрирани три пъти по-малко доставки на 5G смартфони на глобалния пазар.

Световната пандемия също ограничи възможности за покупка на нови устройства. но въпреки това мобилните оператори инвестираха внушителни средства за изграждане на необходимата инфраструктура. Търговските санкции наложени от САЩ срещу Huawei доведоха до забавяне на изграждането на 5G мрежите на компанията на атрактивния европейски пазар.

 

 

Всяка държава-членка на ЕС може сама да вземе решение дали да допусне компанията, което изисква време за необходимия политически консенсус. Въпреки това страните от Западна Европа са изключително активни в плавният ъпгрейд на 4G инфраструктурата. Атрактивното портфолио на производителите с Android и новото поколение на iPhone ще продължат да популяризират технологията.

Експертите от CSS Insight прогнозират, че 5G смартфоните ще бъдат по-популярни от 4G устройствата в Европа през 2024г. Други световни региони като САЩ и Азия ще направят това постижение значително по-рано. Прогнозите за следващата година предвиждат продажбите на 5G смартфони да надхвърлят 1.34 млрд. до края на 2022г.