Шефът на Nokia e оптимистичен за бъдещето на компанията, въпреки кризата с чипове

Финландският производител премина пред много трудности през последното десетилетие. Продажбата на мобилния бизнес на Nokia oт Мicrosoft вдъхна нов живот на компанията. Приоритет в стратегията на HMD Global за възстановяване на стария успех на популярния бранд е разпространението на бързи софтуерни ъпдейти и портфолиото, което акцентира върху достъпните модели.

Компанията се справя добре с поставените задачи, като вече ви съобщихме, че смартфоните Nokia имат най-надеждни софтуерни актуализации към Android.

Това е само една от причините да се сдобиете с устройство на HMD Global. В продължение на няколко години финландският производител регистрираше загуби в пазара на смартфони.

Негативната тенденция се обърна през първото тримесечие, когато Nokia отчете ръст в продажбите на смартфони за първи път от 2019г. Разпространението на коронавируса и ограниченията с доставките на хардуер не успяват да се отразят сериозно върху бизнеса на компанията.

 

 

Доброто представяне за Nokia продължава с пълна сила и през третото тримесечие на 2021г., съобщава MobileWorldLive. Увеличените инвестиции в нови технологии започват да дават резултат, като новата стратегия се очаква да има позитивен дългосрочен ефект върху компанията. Вече бе създадена изцяло нова работна структура, която има четири дивизии: Mobile Networks, Network Infrastructure, Cloud and Service и Nokia Technologies.

Изпълнителният директор на Nokia Пека Лундмарк обърна специално внимание на ползите от организационната промяна, след като официално обяви регистрирания ръст в печалбата през третото тримесечие.

Оптимизациите дават резултат, тъй като Nokia e реализирала продажби за €5.4 млрд. през третото тримесечие. По този начин компанията отчита печалба от €351 млн., за разлика от €197 млн. през същия период преди година. Увеличението представлява 78%, докато приходите нарастват с 2%.

Мобилната дивизия генерира €2.31 млрд. и е следвана от Network Infrastructure с €1.91 млрд. В същото време Nokia Technologies допринася с €367 млн., докато подразделението за облачни и мрежови технологии регистрира приходи от €748 млн. за третото тримесечие на 2021г. Шефът на Nokia остава оптимистичен за представянето през следващите тримесечия.