Android 12L е нова операционна система за таблети и гъвкави смартфони

Android е най-популярната операционна система за смартфони, с която работят над 80% от всички устройства в световен мащаб. Google също така инвестират и в разработката на още няколко софтуерни платформи, а именно Chrome OS за лаптопи, Wear OS за умни часовници и Android Auto за автомобили. В момента потрeбителите очакват с нетърпение да стартират актуализациите към Android 12, която вече е налична за смартфоните Pixel.

Компанията представи официално Аndroid 12L – актуализирана версия на операционната система, която е оптимизирана за по-големите дисплеи на таблети и гъвкави смартфони.

Специалистите на Google са се погрижили да променят интерфейса по такъв начин, че да го направят по-удобен за използване и да подобрят мултитаскинга на по-големите екрани.

Android 12L ще работи по-интуитивно, но и ще предложи подобрена поддръжка за външни приложения. Google са създали и API инструменти за разработчиците, което допълнително да ги улесни, включително и 12L емулатор.

 

 

Най-осезаеми са промените свързани с началния екран, Lock Screen, Quick Settings менюто и системата за нотификации, информира TheVerge. Oт компанията уточниха, че всяко устройство, което има екран с плътност от над 600PPI ще може да се възползва от специален „Two-Column“ дизайн на интерфейса, който използва пълноценно големината на екрана.

Така например Quick Settings менюто, което се активира с плъзгане от горната част на дисплея ще се възпроизвежда в лявата част, като входящите нотификации ще се показват в дясната страна. По този начин Android 12L ще възпроизвежда едновременно повече информация на собствениците на устройства с новия софтуер.

 

 

Google са променили дизайна и на лентата със задачи с идеята да се улесни превключването между активните приложения. Може да плъзгате отворени прозорци и да ги активирате в Split-Screen режим. Производителите също ще могат да оптимизират шрифта на текста, размера на иконите и други UI елементи на Android 12L. Първите устройства с операционната система ще бъдат достъпни от началото на 2022г.