Facebook съдят програмист откраднал личните данни на 178 милиона потребители

Facebook е обект на постоянни критики заради съхранението на личните данни на потребителите. Анализаторите постоянно предупреждават, че информация от профили в социалната мрежа се продават в интернет. През последните години компанията няколко пъти призна за изтичане на поверителни данни за внушителен брой хора.

Това само затвърди съмненията на много потребители.

Темата със сигурността продължава да бъде много актуална, особено с контекста на хакерите, които стават все по-активни. Facebook сега заведоха официално дело срещу програмист, който обвиняват, че е открал информация за 178 милиона потребители на социалната мрежа.

След това данните са продадени онлайн в популярни хакерски форуми онлайн. Според данните на компанията виновен за тези действия е украински граждани от Кировоград, Украйна с името Александер Солонченко, съобщава TheRecord. Toй се възползва от пропуск в сигурността на Contact Importer функционалността на приложението Facebook Messenger.

 

Александер Солонченко използва автоматичен инструмент, който имитира как устройствата с Android споделят контакти с профилите в Messenger. Така се сдобива с дълъг списък, който наброява милиони телефонни номера и асоциираните към тях данни в профилите. Украинският програмист извършва тази дейност и събира информацията в период от 20 месеца между януари 2018г. и септември 2019г., съобщава Engadget.

Първият случай на продажба на данните във форуми на хакери е отчетен през декември 2020г., разкрива още вътрешното разследване на Facebook. Идентичността му е установена, след като използва един и същ имейл и данни за контакт в различни имейли и обяви за работа. Активността на Солонченко е свързана и с кражба на лични данни от водеща украинска банка.

Facebook искат обезщетение, чиито параметри не са известни, както и блокиране на достъпа му до социалната мрежа и спиране на продажбата на личните данни, които е откраднал.