Qualcomm могат да загубят още един производител на смартфони с Android

Qualcomm е компанията, която разработва популярната Snapdragon серията от процесори и модеми за смартфони. Следващият флагман с този бранд ни очаква през декември, когато ще видим първият 4-нанометров чип от гамата, а именно Snapdragon 898. Най-атрактивните устройства на пазара ще използват именно този процесор през 2022г.

В това число влизат и някои версии на Samsung Galaxy S22, като останалите ще имат Exynos 2200 процесори с AMD GPU.

Традиционно Qualcomm имат много силно присъствие в световния пазар на смартфони. Конкуренцията и нестабилната обстановка, обаче доведе до известно размерстване на баланса на силите, като вече ви съобщихме, че MediaTek притежават 43% от световния пазар на процесори за смартфони.

Следващите месеци се очакват да бъдат изпълнени с доста динамични събития. Qualcomm са изправени пред сериозни предизвикателства, тъй като вече загубиха един от големите си клиенти в световния пазар на смартфони и това е Google.

 

 

Флагманите Google Pixel 6 и Pixel 6 Pro вече използват Google Tensor чип, който е разработен от компанията. По този начин Qualcomm губят възможността да се възползват от интереса на потребителите към устройствата. Компанията е изправена пред угрозата да прекрати доставките и до още един бранд в мобилната индустрия.

Информация на Nikkei разкрива, че Oppo вече са стартирали проект за разработка на собствена серия процесори за премиум смартфони. Това е четвъртият най-голям производител в индустрията, който доставя хардуер предимно от MediaTek и Qualcomm. Създаването на собствен процесор се очаква да се осъществи, чрез използване на 3-нанометрова технология на TSMC.

Премиерата на чипове на Oppo може да е голям проблем за Qualcomm, тъй като китайския бранд споделя верига за доставки с Vivo, Realme и OnePlus. Така Qualcomm могат да загубят още един важен клиент в пазара на смартфони.

 

Oще от Digital: Qualcomm Snapdragon 895 ще има по-мощен графичен процесор