Samsung очаква най-високата печалба от три години насам

Samsung Еlectronics са един от най-големите конгломерати в технологичния свят, който има силно влияние в почти всички сектори от пазара на потребителска електроника. Голямо предимство на компанията е, че произвежда сама значителна част от хардуерните компоненти за свои устройства. Този бизнес модел гарантира устойчивост и също така е солиден източник на приходи от продажбата на NAND памет, дисплеи, батерии и др.

Стагнацията във веригата за доставки предизвикана от COVID-19 бе наследена и от неприятни затруднения с недостатъчното количество компоненти.

Хардуерната криза започна още в началото на годината и няма да бъде разрешена преди 2022г. Анализаторите трудно могат да преценят ефективно как ще се развива ситуацията с недостига на компоненти в следващите месеци.

Въпреки тези неприятни процеси от Samsung oчакват добри финансови резултати през втората половина на 2021г. Според официалните прогнози ще бъде отчетен стабилен ръст от 28% в оперативната печалба през третото тримесечие, съобщава Reuters.

 

 

Aко компанията успее  да постигне тези резултати това ще бъде най-голямата печалба на тримесечна база от три години насам. Водещи фактори в представянето на Samsung Electronics в периода юли-септември продължават да бъдат по-високите цени на полупроводниците, но също високите продажби на дисплеи и смартфони.

Конкретните цифри показват, че компанията очаква $13.3 млрд. приходи, което ще бъде рекордно постижение от есента на 2018г. От Samsung също така могат да се похвалят с впечатляваща рентабилност в производството на чипове, които увеличиха оперативната печалба на тази дивизия със 79%, спрямо миналата година.

Продажбите на полупроводници генерират около 50% от приходите на корейския гигант през първата половина на 2021г.  Финансовите резултати за третото тримесечие ще бъдат обявени официално преди края на октомври.