7 причини, защо не заякваш

Уж даваш всичко от себе си в залата, пък си стоиш същата мекица. Започваш да си мислиш, че само си даваш парите на вятъра. Ще те успокоя сега, като ти кажа няколко от основните грешки, които най-вероятно правиш, за да не усещаш промяна в силата си.

  1. Залагаш на едни и същи упражнения – Тялото ни е устроено така, че се адаптира към всяка промяна, която наложим.

    Ако повтаряме едно и също в продължение на месеци и дори години, има риск мускулатурата ни да се адаптира и да е достигнала максимума си. Точно по тази причина е добре да редувате тренировъчните си програми на няколко месеца. Два до три е един добър период, в които да постигате добри резултати.
  2. Сменяш прекалено често упражненията – Ето я и другата страна на монетата. Ако търсите повече сила, значи трябва да изберете четворен годишен цикъл. Това ще рече, че трябва да залагате на една програма в продължение на три месеца, след което да я променяте. Ако сменяте упражненията си всяка седмица или дори всеки месец, тогава ще повишите пластичността си, но не и силата.
  3. Възможно е да сте достигнали максимума – В много редки случаи има бодибилдъри, които са изчерпали потенциала си. В случаи, че вече в продължение на 3-4 тренировки правите по максимум едно повторение с максимални килограми, значи сте изчерпали лимита си. Най-добре добавете и друг спорт към ежедневието си, защото специално във фитнеса, движенията ви винаги са ограничени.
  4. Правиш само любимите си упражнения – Не става така. Любими са ти най-вероятно, защото са ти били по-лесни в началото и сега си ги усъвършенствал. Наблегни малко повече на неприятните неща. След няколко тренировки ще видиш как ще започнат да ти харесват, когато отбележиш прогрес с тях.
  5. Срам те е от някои пози при специфични упражнения – Факт е, че мнозина се смущават, когато трябва да се дупят или да лягат по корем в залата. Момчета, стегнете се! Това е спорт. Оставяте подправеното си държание пред вратата и го вземете обратно на излизане. Нито някой ще ви се присмее, нито ще ви обърне внимание. В най-лошия случай ще ви гледат, за да си зададат въпросите от типа: „Правилно ли е това упражнение? Аз така ли го прав?“ и т.н.
  6. Нямаш представа какво е силова тренировка – Ако правиш всеки път по 15-20 повторения в серия на дадено упражнение, значи е време наистина да се образоваш и да разбереш, че на щангата могат да се съберат още килограми. Силовите тренировки на практика са същите с тази разлика, че се ползват повече тежести. Сведете ли повторенията между 3 и 6, значи вече тренирате за сила.
  7. Прекалявате с килограмите – Мнозина товарят максимално уредите и щангите, като не забелязват, че в един момент започват да губят техниката на упражненията. Техниката е най-важният компонент – запомнете го! Фокусирайте се върху нея и едва тогава натоварете нужните килограми, с които да натрупате така желаната сила.