Samsung иска да копира човешкия мозък на компютърен чип

Samsung активно експериментират с нови методи за създаване на чипове памет, които са вдъхновени от структурата на човешкия мозък. Компанията иска да копира най-сложния орган в тялото ни върху интегрална схема и да доведе до ново поколение 3D невроморфни чипове. За да реализират уникалната идея Samsung планират да използват масив от наноелектроди, които записват мястото на свързване на невроните, както и силата на отделните връзки.

Ако всичко върви по план информацията може да бъде копирана и поставена в специална 3D мрежа от хардуерни памет модули, без значение дали е традиционна флаш памет, SSD или резистивна RRAM.

Всеки от тях ще има проводимост, която отразява правопропорционално силата на всяка невронна връзка в човешкия мозък, информира Engadget.

Крайният резултат ще позволи на Samsung да извършат т.нар. „oбратен инженеринг“ на най-сложния орган в човешкото тяло. Бъдещите приложения на подобна система са разнообразни и могат да доведат до драстично подобрение на модерните технологии с изкуствен интелект в индустрията.

 

 

Впечатляващият експеримент има потенциал да ускори навлизането на автономни машини с истинско познание, които превъзхождат сегашните възможности на компютърните системи. Реализирането на проекта ще изисква много ресурси и време, тъй като е необходимо създаването на невроморфен чип с над 100 трилиона памет модула.

Само така може прецизно да се възпроизведе структурата на мозъка, която включва повече от 100 милиарда неврона, които имат хиляди пъти повече синаптични връзки помежду си. Samsung са изправени пред огромно предизвикателство, но са уверени, че с течение на времето ще успеят да реализират амбициозния проект, което би премахнало границите между машинно обучение, неврология и полупроводници.

 

Oще от Digital:  Човешкият мозък ще се свързва директно към Интернет до десетилетия, според учени