Qualcomm представи нов стандарт за по-добро качество на звука в безжичните аудио слушалки

Един от проблемите на безжичните слушалки е, че имат трудности с качественото пресъздаване на lossless аудио. Qualcomm смята, че е решила този проблем с новия си стандарт aptX Lossless, съобщава The Verge.

Чрез него безжичните слушалки ще могат да получават CD качество на звука през Bluetooth. То ще е 16-битово до 44.

1kHz. Първите устройства с новия стандарт ще са налични на пазара в началото на 2022 г. Уловката е, че ще е нужно и смартфонът, и слушалките да поддържат технологията, за да може тя да работи. Ако е налична само в едно от двете устройства, то тя няма да може да се използва.

 

 

Когато се поддържа и от двете джаджи, Snapdragon Sound автоматично ще засича източника на lossless аудио и ще го пуска в съответното качество. Според Qualcomm aptX Lossless ще достига 1Mbps шина, което реално е малко по-ниско от стандартното CD качество. То е 1.4Mbps. Въпреки това Qualcomm казва, че математически бит-за-бит качеството е идентично.

Стандартът автоматично ще коригира трансфера и според натовареността на спектъра. Ако устройствата са в зона, в която има много други безжични сигнали, които пречат, качеството на звука автоматично ще се понижава, като може да достигне до 140kbps. Промяната на качеството ще е динамична, т.е. скоростта винаги ще е възможно най-висока според съответните условия. За сега CD качеството е максимумът на този стандарт. Чрез него ще може да се слуша и hi-resolution аудио, но то ще е със стандартен стрийм.