Qualcomm искат да купят aвтомобилната технологична компания Veoneer за $4.6 млрд.

Qualcomm е компания, която асоциираме основно със Snapdragon процесорите за смартфоните с Android. Американският производител има голямо влияние в мобилната индустрия и също така продава 5G модеми на Apple. От TechCrunch ни информират, че Qualcomm са се включили в битката за придобиване на шеведската компания Veoneer.

През последните дни като основен купувач се утвръди Magna International, които предложиха $3.

6 млрд., за да реализират сделката. В последният момент, обаче Qualcomm увеличават тази стойност с допълнителни $800 млн. Официалната им оферта за купуване на щведския производител е $4.6 млрд.

Така компанията оценява акциите на Veoneer на цена от $37. Представителите на борда на директорите вече са одобрили подобреното предложение. Все още няма инфромация дали Magna планират да отправят по-добра оферта за бизнеса на Veoneer.

 

 

Шведската компания разработва усъвършенствани системи за подпомагане на водача и специализиран софтуер, който позволява на превозвните средства да вземат самостоятелни решения. По този начин системите Veoneer улесвават смяната на пътното платно на магистрали, паркирането, както и аварийното спиране в случай на инцидент.

Наддаването между Qualcomm и Magna е за доминация в сферата на ADAS технологията, Двете компании искат да се превърнат в по-сериозни конкуренти на Continental и Bosch. Пазарната капитализация на Qualcomm е почти $165 млрд., докато бизнеса на Magna се оценява на около $25 млрд.