“Червените” са амбицирани отново да разплачат Осиек

Днес от 20:00 часа ЦСКА – София излиза срещу Осиек в първи мач от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите и ще се опита да вземе аванс преди реванша в Хърватия. Двата тима се срещнаха и преди две години, но в Лига Европа. Тогава “червените” отново домакинстваха в първия двубой и спечелиха с 1:0 благодарение на красив гол на Евандро. В ответния мач Осиек се наложи със същия резултат и се стигна до продължения и дузпи, при които по-точни бяха “армейците”.

 

Днешният състав на българския отбор е много променен. От титулярите преди две години е останал само Жеферсон, който единствен пропусна от бялата точка, но това не се оказа фатално. Греъм Кери и Иван Турицов влязоха като резерви в реванша, а Валентин Антов, Густаво Бусато и Пламен Гълъбов останаха на пейката. 

Осиек запази голяма част от тогавашните си футболисти, а това лято направи добра селекция, която демонстрира амбициите на тима да е основен конкурент на хегемона в местното първенство Динамо (Загреб). Най-солидната покупка беше аржентинският нападател Рамон Миерес. Той пристигна през миналия сезон опд наем от Алавес и вкара 22 гола в шампионата, което убеди ръководството на Осиек да го купи за 2,5 млн. евро. От ФК Копенхаген срещу 250 хил. евро дойде десният бек Карло Бартолец, а офанзивният халф Иван Фиолич и централният бранител Славко Бралич пристигнаха като свободни агенти. 

Осиек още няма загуба от старта на сезона. В Лигата на конференциите отборът на Ненад Биелица елиминира Погон (Шчечин) след 0:0 в Полша и 1:0 у дома, а в първенството стартира със 7 точки от 3 мача и дели първото място с Риека и Локомотива (Загреб). 

ЦСКА имаше достатъчно време да се подготви за днешния двубой. След като отстраниха Лиепая с дузпи миналия четвъртък, “червените” насочиха вниманието си изцяло към сблъсъка с Осиек, защото мачът им срещу Арда (Кърджали) от втория кръг на efbet Лига беше отложен. Стойчо Младенов вече има по-голяма яснота за моментото състояние на тима, а част от контузените са близо до завръщане в игра. 

Младенов ще пусне очакван състав, в който ще има двама дефанзивни халфове в лицето на Жеферсон и Амос Юга. Малко пред тях ще играе Греъм Кери, а Яник Вилдсхут и Йоан Баи ще трябва да осигурят достатъчно качествени центрирания за тарана Жорди Кайседо. Бранителите пред Густаво Бусато ще са Иван Турицов, Валентин Антов, Юрген Матей и Брадли Мазику. 

Сред титулярите на Осиек ще попадне Дамян Бохар. Словенецът игра за Мура при равенството 1:1 срещу ЦСКА преди 8 години. Тогава мачът на “Васил Левски” завърши 1:1, а преди това тимът на Стойчо Младенов стигна само до 0:0 като гост и отпадна от Лига Европа. На върха на атаката на хърватите ще е Миерес, а тримата в средата на терена ще са Югович, Жапер и Клайнхайслер. 

Български и хърватски отбори са играли помежду си общо 20 мача в евротурнирите, като балансът ни е отрицателен – 6 победи, 3 равенства и 11 загуби. В три от случаите напред са продължавали българските тимове, а шест пъти крайни победители са излизали хърватите. 

Лига на конференциите, трети квалификационен кръг:

ЦСКА-СОФИЯ – ОСИЕК 

Вероятни състави: 

ЦСКА-СОФИЯ (4-2-3-1): Бусато; Турицов, Антов, Матей, Мазику; Юга Жеферсон; Баи, Кери, Вилдсхут; Кайседо 
Старши треньор: С. Младенов 
ОСИЕК (4-2-3-1): Ивушич; Милош, Шкорич, Лончар, Юрчевич; Югович, Жапер, Клайнхайслер; Гържан, Бохар; Миерес 
Старши треньор: Н. Биелица 

СЪДИЯ: Д. Румшас (Литва) 
СТАДИОН: “Васил Левски”, София 
НАЧАЛО: 20:00 часа 

ГЛЕДАЙТЕ ТУК!