Samsung ще оскъпят производството на NVIDIA GeForce RTX 3080

Samsung обявиха официално, че планират да увеличат цените на някои от полупроводниците, които произвеждат. Хардуерните решения на компанията се използват в редица продукти на външни компании, сред които и NVIDIA. Промяната в стратегията на корейския гигант е провокирана от желанието да се финансира разширяване на S5 Fab съоръжението в Пьонтек, Южна Корея.

Високото търсене създава проблеми на Samsung Foundry, които не могат да произвеждат необходимия брой компоненти за всички свои клиенти.

Увеличаването на производствения капацитет на съоръжението в Пьонтек ще има стратегическо значение за Samsung. Големият недостатък е, че разходите трябва да бъдат компенсирани с оскъпяване на продукцията.

 

 

Актуалната ситуация в индустрията също затруднява плановете на Samsung. Недостига на компоненти е причина за допълнителни трудности при създаването на необходимата продукция. Кризата лимитира капацитета на съоръженията, но все пак Samsung се надяват да се справят с проблема.

Samsung Foludry S5 Line е най-усъвършенстваната производствена линия, която използва Extreme Ultraviolet (EUV) технологията. Купуването на нови EUV скенери ще изисквa разходи в размер на $120-$150 млн. Един от най-търсените продукти е NVIDIA GeForce RTX 3080, като видео картата също ще бъде засегната от плановете на Samsung.