Дизайнер показа как би могла да изглежда Лада Нива трето поколение СНИМКИ

Както е известно, АВТОВАЗ разработва на платформата на Renault CMF-B Lada Niva от трето поколение. Моделът ще е кросоувър с повишена проходимост, който ще запази основните предимства на легендарния автомобил – внушителен просфет (240 мм), пълноценна система 4х4 и ниски предавки.

Очаква се, че колата ще е с два варианта на каросерията с пет врати – стандартна и дълга. Отвън новата Нива ще получи характерната ъглова външност в стил ретро с правоъгълна решетка на радиатора, тоест стилистика на концепта Lada 4×4 Vision с Х-образни щамповки няма да има.

 

Кросоувърът трябва да види бял свят през 2024 година. 

Независими промишлени дизайнери продължават да се упражняват върху темата Нива-3. 

Например, казахстанския дизайнер Тохтор Абдрахманов, който работи в шанхайското студио на италианската компания Icona Design, представи своята версия на Lada Niva от следващото поколение. 

Авторът е реализирал проекта в свободното си време по собствена инициатива и е публикувал работата си във вид на детайлизиран 3Д-модел в творческия портал Behance.

Алтернативната Нива-3 е изпълнена във вариант с три врати и футуристични форми, но и с препратки към класическия ВАЗ-2121.

Новата Нива се отличава с фарове на две нива, къса колесна база, кръгли арки над колелата, големи джанти, скрити дръжки на вратите, малки огледала за задно виждане. 

Въпреки, че проектът за дизайна е на много високо професионално ниво той, за съжаление, ще си остане само компютърен модел.