Япония постави нов рекорд за най-бърз интернет със скорост от 319Tbps

Мобилните устройства вече предлагат по-бърза скорост на интернет, в сравнение с компютрите от преди няколко години. Еволюцията на технологиите обещава още повече възможности с навлизането на 5G мрежите, които сериозно надграждат настоящата 4G инфраструктура. Конкуренцията между производителите постепенно ще намали цената на смартфоните, които поддържат 5G, което е добра новина за масовия потребител.

Докато очакваме с нетърпение това да се случи разбираме за любопитен проект на екип от учени в Япония.

Специалисти на National Institute of Information and Communications Technology (NICT) експериментират с уникални иновации, които им позволиха да достигнат най-високата скорост на интернет досега. Самият проект позволява да се извърши трансфер на данни с изумителните 319Tbps.

По този начин NICT успяват почти да удвоят сегашната рекордна скорост от 178Tbps, която бе постигната от учени на Япония и Великобритания преди година.

 

 

Впечатляващият тест е извършен в лабораторни условия, чрез използването на усъвършенствана оптична технология. Много оптични кабели са изградени от едно ядро и голям брой облицовки и покрития, които защитават данните. Системата на NICT използва експериментална нишка от кабел с четири жила с приблизителните размери на стандартен оптичен кабел.

Важен елемент от системата е 552-каналния лазер, който се изстрелва на множество дължини на вълните с помощта на усилватели, които съдържат редки земни метали. Навитите влакна, които учените тестват по време на опита позволяват да се прехвърли информация на симулирано разстояние от 3000 километра без да се губи скоростта, съобщава Engadget.

Необходимо е време подобна технология да стане част от реални устройства на пазара. Учените определят постижението като важна стъпка напред в разработката на още по-бързи технологии, които да предпоставят навлизането на 6G мрежи в световен мащаб.

 

Oще от Digital: Как да проверим кой търси информация за нас в Интернет