6 грешки при упражнения за бицепс

„Баси големите ръки, чуек!“ – Гледал си го 100%! Именно от там можеш да видиш част от грешките, които може да направиш и ти, когато тренираш за бицепс. Съветът ми е да се образоваш малко повече, преди да се впуснеш в тежки упражнения за растеж. Избягвай на този етап тези 6 грешки:

  1. Навеждане към щангата – Ключовото при упражненията, за който и да е мускул, е правилното движение. Не си помагаш, ако приближаваш тялото си към щангата, а не щангата към тялото.

    При бицепсите единственото, което трябва да се движи, са юмруците към лицето.
  2. Навеждане назад – Ако вземеш да се изпъваш назад, все едно правиш мъртва тяга, значи си сложил прекалено много килограми. Не е фатално, ако в последното повторение превиеш малко гръбнака си, но, ако го правиш през половината серия, значи свали няколко килограма и пробвай пак.
  3. Клатене на лактите – Лактите имат едно-единствено място – прилежно прибрани към тялото. Ако ги шаваш, значи вкарваш в употреба мускулите на гърба и ощетяващ бицепсите, а нали все пак те са на дневен ред.
  4. Въртеливо движение с дъмбели – Това се оказва един мит, който мнозина повтарят, въпреки че се считат за треньори. Въртенето на китките, когато сте хванали дъмбелите влияе повече на сухожилията и мредмишниците ви, отколкото на бъцепсите. Така просто увеличавате шанса от травма и не си помагате за растежа.
  5. Смесване на тренировка за бицепс и трицепс – Противно на мисленето, ръцете не бива да се тренират в един ден, ако искате да постигнете по-добри резултати по отношение на размера. Всички упражнения за бицепс и трицепс си приличат много, като само посоката на движение е различна. Лошото идва, защото след тренировка за едното или другото всеки от мускулите се е свил, а обратното движение ще го накара да се разтяга, което би помогнало за пластичността, но не и за растежа.
  6. Увеличавате килограмите след всяка серия – Отново лоша грешка. По-добре намалявайте килограмите, ако ще лавирате изобщо с тях. Не си помагате особено, ако достигнете до етап, в който ви се налага да намалите повторенията, само защото сте сложили килограм-два отгоре.