Китай иска да забрани безжичните зарядни за смартфони с мощност над 50W

Водещите производители на смартфони се надпреварват да осигуряват по-атрактивни методи за зареждане на своите устройства. Технологиите вече позволяват за минути да захраним голяма част от капацитета на батериите. Мощността им се увеличава заедно с еволюцията на самите методи за безжично зареждане, което гарантира иновации, които не бяха възможни преди няколко години.

Най-големите производители на Android вече предлагат усъвършенствани системи за бързо зареждане с мощност от 65W.

  Флагманите на някои брандове дори увеличават тази стойност до 120W, което е доста впечатляващо. Забелязва се и сериозно подобрение във възможностите на всеки метод за захранване на смартфони, независимо дали е жично, безжично или бързо зареждане.

Потребителите също започват да проявяват по-голям интерес към технологиите, предлагащи по-бързо захранване на мобилни устройства. Eдна от последните големи иновации е свързана с 200W технология HyperCharge на Xiaomi, която може да зареди смартфон с 4000mAh батерия за 8 минути.

В следващите месеци вероятно и другите производители на Android ще предложат конкурентни системи на HyperChange в своите устройства от висок клас.

 

 

Актуалният стандарт в пазар на смартфони за безжично зареждане е 50W, но някои компании вече предлагат опция за 120W захранване. Това е достатъчно устройство, което има 4000mAh батерия да получи 100% заряд за не повече от 15 минути. Въпреки очевидните предимства на технология има и редица недостатъци, съобщава GizChina.

Последен доклад на Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии публикувана временна разпоредба за използването на безжично зареждане. Този предварителен документ изброява няколко важни насоки за производство и предаването на мощност на безжични зарядни устройства.

Според тях аксесоарите от този тип продавани в Китай не трябва да надхвърлят 50W. Използването на безжични зарядни със 120W няма да отговаря на новите изисквания и продажбите им могат да бъдат прекратени, чрез бъдещ надзор на регулаторите.

Причината за това решение е, че мощността на безжично зарядно, която надхвърля 100W е твърде висока, което може да предизвика дефекти в работата на хардуера и крие рискове за сигурността на потребителите.

 

Oще от Digital: Защо безжичните зарядни са толкова бавни