Samsung създадоха електроннa кожа, която може да показва сърдечния ритъм

Гъвкавите дисплеи не са единствената атрактивна ниша, към която Samsung проявяват интерес. Корейският производител разполага с внушителен капитал за разработка на нови продукти. Samsung са световен лидер в разработката на OLED дисплеи и сега намериха уникално приложение на технологията.

Този път инженерите на компанията са разработили електронна кожа със силно разтегливи характеристики.

Любопитна подробност е, че на повърхността е позициониран миниатюрен OLED панел. Самият екран ще възпроизвежда информация за сърдечния ритъм на потребителите в реално време.

Според официалните данни OLED дисплея е в състояние да се разтегне с до 30%. Технологията на Samsung се отличава с по-ефективни резултати от фитнес джаджите, които се радват на голяма популярност сред потребителите. Идеята за електронната кажа е на експерти от Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), които разкриха малко повече детайли.

Експериментите показват високи резултати на прототипа на електронна кожа дори при 1000 разгъвания по протежение на цялата дължина, съобщава Engadget.

 

 

Tрадиционните джаджи не биха могли да издържат на подобна физическа манипулация. За да преодолеят това ограничение учените от SAIT заменят пластмасовия материал с еластомер. Това е съединение е модифицирано на молекулярно ниво, за да гарантира висока издръжливост и еластичност. Устойчивостта на топлина също допринася за иновативните качества на изкуствената кожа с вграден дисплей на Samsung.

Eкипът открива, че добавянето на електроден материал се противопоставя на деформациите, които могат да възникнат в еластомера. Samsung твърдят, че това позволява на пространствата и окабеляващите електроди между пикселите да се свиват и разтягат без OLED пикселите да се деформират.

Резултатите също така показват, че сигнала от сърдечния ритъм е 2.4 пъти по-силен от фиксираните силиконови сензори.