Голям празник е!

Голям празник е днес. Православната църква почита паметта на Свети мъченик Лукилиан. Той до старост бил eзически жрец. Но Господ Бог, Който на всички предлага спасение, му дал да разбере истината.

Освен Св. Лукилиан на 3 юни православната ни църква почита и Св. Маркелин и Преп. Атанасий Чудотворец.

В преклонни години Свети Лукилиан се възродил за нов живот чрез благодатта на Господа Иисуса Христа и приел свето кръщение. Изпълнил се с пламенна любов към Господа и без страх проповядвал на елини и юдеи за възкръсналия Христос. Това било в град Никодимия, когато езичниците жестоко гонели християните.

Лукилиан бил обвинен пред държавната власт, че с проповедта си подкопава устоите на държавата и развращава народа. Жестоко изтезавали стареца и след това го затворили в тъмница. По същото време там били затворени четири момци: Клавдий, Ипатий, Павел и Дионисий, обвинени, че изповядват вярата Христова. Те се зарадвали, като видели Лукилиан.

Всички заедно прекарвали дните и нощите в беседи за Бога и в пламенна молитва, като се готвели за свещено мъченичество. След известно време те били изправени на съд и тук проявили непоколебимост в християнските си убеждения и твърдост във вярата. Те били предадени на нови изтезания, но Господ по чудесен начин показал Своята сила и благодат. По-късно те били изпратени във Византион, където били осъдени на смърт: четирите момци били убити с меч, а светият старец Лукилиан бил разпнат на кръст. Това станало през 275 г.