Как да превърнете килограмите в плюс, а не в минус

Не всеки тренира, за да отслабва. Мнозина го правят, за да изглеждат добре и да се чувстват силни физически. Това често е свързано с натрупването или задържането на килограмите ви, като ги трансформирате от мазнини в мускули. Ще се опитам да ви дам няколко съвета за това как да го постигнете.

  1. Тренирайте за всичко – Няма по-важна или по-маловажна мускулна група. Всички са важни! Ако искате да изглеждате внушително и в същото време да разполагате с достатъчно сила, че да се чувствате властелин на всяка ситуация, тогава развивайте цялостно фигурата си. Има ли нужда да ви припомням как изглежда Фики, за да прецените сами дали е ОК да си като трикрилен гардероб в торса и като солета от ханша надолу?
  2. Увеличете времето и намалете интензитета на кардиото – Кардио тренировките имат за цел да ви прочистват от натрупаните мазнини, без да развиват кой знае колко мускулите. При кардио дори е възможно да самоизяждате изграденото, ако залагате на кратки, но интензивни тренировки. Препоръчвам ви да си отделите следващия път поне 30-40 минути и да залагате на ниските скорости, тъй като така ще карата тялото ви бавно да черпи от енергийните си запаси, които се намират в тлъстините.
  3. Храната ви е приятел, а не враг – При растеж всички диетолози и инструктори препоръчват чести хранения с по малки количества. Чувал съм дори за професионалисти, които се хранят по 8-10 пъти на ден. Важно е да съобразявате качеството на храната си и да го съчетавате добре с физическата си активност. Ако сте си дали почивен ден, тогава не бива да сядате по 6 пъти на масата, защото цялата тази набавена енергия ще трябва да отиде някъде.
  4. Изградете си точен график – Организмът ви е един гигантски часовник. Той знае много добре кога е време за ставане, кога е време за лягане, за храна, за работа и за всичко друго, което е свързано с рутината. По тази причина трябва да си изградите точен график, по който да се ръководите и да се стараете да не изневерявате, защото на биологичния ви часовник са нужни няколко дни, за да се адаптира към нов режим, а, ако го сменяте всеки ден, това ще объркате всичките си системи и това ще се отрази зле на психиката и физиката ви.
  5. Бъдете търпеливи – Никой не е успял за един ден да постигне, каквото и да било. Резултатите идват с постоянството. Ако все пак искате да виждате разлика, правете си ежедневни снимки и когато искате да се сравните, просто отворете архива си и преценете дали има резултат от труда ви.