Смартфоните на Samsung вече са защитени срещу уязвимост, която позволява на хакерите да подслушват потребителите

Samsung продължават да доминират световния пазар на смартфони и подготвят премиерата на още няколко интересни устройства до края на 2021г. Устройствата с гъвкави дисплеи ще имат все по-голямо значение за бизнес плановете на компанията. Сигурността на личните данни е водещ приоритет, както за Samsung, така и за Google.

Общите им усилия позволяват на собствениците на хардуер с Android да бъдат защитени от вируси или действията на хакери.

Месечните актуализации и пачове за сигурност са важен елемент в опитите на компанията да ни предпазят. Експерти на Check Point Research предупредиха за неприятна уязвимост в процесорите на Qualcomm, която излага на риск милиони смартфони с Android.

Въпросният проблем теоретично позволява на хакери да инсталират зловреден софтуер и да си осигурят достъп до списъка с разговори, историята на изпратените съобщения и дори да записват обажданията на потребителите. Добрата новина за собствениците на устройства с бранда Samsung е, че са защитени от новата заплаха, съобщава AndroidPolice.

 

 

Преобладаващата част от устройствата вече са получили необходимият ъпдейт, като Samsung подготвят още една актуализация. Разпространението на допълнителния пач ще стартира през следващия месец. Така дори по-старите модели ще бъдат предпазени от пропуска в сигурността на процесорите на Qualcomm.

Според официалните данни на Samsung всяко устройство получило Android Security Patch Level oт 1 май 2021г. или по-късна дата ще бъде защитено. Компанията дори подканва потребителите да проверят по-често за налична актуализация, която веднага да инсталират.

Анализаторите смятат, че около 40% от всички устройства с Android са изложение на риск, като другите компании също работят над пачове, които да гарантират сигурността на смартфоните.