Samsung разработват Exynos процесор за лаптопи

Samsung Exynos е името на собствена серия процесори на компанията, които захранват смартфоните Galaxy. Традиционно в различни пазари по цял се продават и версии, които имат чиповете на Qualcomm. Корейският производител разполага с внушителни ресурси, като именно създаването на хардуерни компоненти им предоставя важно предимство в индустрията.

Плановете на Samsung са доста амбициозни, тъй като възнамеряват да представят процесор с бранда Exynos, който е предназначен за лаптопи.

Всъщност това не е дългосрочна цел, тъй като премиерата ще стане факт през втората половина на настоящата година. Според информация публикувана от KedGlobal вече се работи над модификация на флагман процесор Exynos за лаптопите.

Предстоящата архитектура ще бъде произведена с усъвършeнствана 5-нанометрова технология на Samsung. Името на процесора не е известно, но се очаква да използва GPU модул разработен от AMD. Това ще позволи на сътрудничеството между двете страни да обхване и сегмента на преносими компютри, информира AndroidCommunuty,

 

 

Създаването на процесора е атрактивно решение, което ще предложи на потребителите най-доброто съчетание между бърза скорост на работа и ниска консумация на енергия. Общият проект между Samsung и AMD вероятно има за цел да конкурира в дългосрочен план Apple M1, който вече е част от хардуерната екосистема на Apple.

Техническите спецификации и детайли за представянето на новия чип все още не са известни. Важно е да уточним, че новия процесор ще превърне Samsung в първата компания, която представлява собствен чип, който може да работи с Windows и смартфоните с Android. 

Привличането на другите водещи производители на лаптопи към Exynos бранда ще има важно значение за плановете на Samsung. Изглежда, че този сегмент сблъска отново компаниите, които революционизираха пазара на смартфони. Анализаторите от Gartner очакват повече от 175 млн. продажби на лаптопи през 2021г., което е най-добрият резултат от десет години насам.