NASA избраха SpaceX за изпращане на хора до Луната през 2024г.

NASA продължиха успешното си сътрудничество със SpaceX. Компанията на Илон Мъск получи още един договор на космическата агенция за мисия до Луната. Прототип на Starship ракетата изпревари конкуренцията на Blue Origin и Dynetics и ще извърши мисията през 2024г.

Амбициозната програма Artemis на NASA предвижда изпращането на хора до Луната, което ще е възможно със Space Launch System (SLS) ракетата, която ще превози четири астронавта до лунната повърхност.

Следващият етап от мисията включва разделяне на екипажа, като двама астронавти ще се прехвърлят в друг модул с името Human Landing System (HLS).

Maшината ще позволи да се придвижват върху повърхността и да изследват Луната по безпрецедентен начин. Финалният дизайн на SpaceX е базиран на Starship кораба, който се захранва от два двигателя Raptor и осигурява просторна кабина за астронавтите.

Включването на HLS Starship ще позволи двама от тях безопасно да преминат от лунната орбита и да кацната на повърхността, съобщава NewAtlas.

 

 

Ако всичко върви по план астронавтите могат да прекарат до седмица на борда на HLS Starship. Последният етап от мисията трябва да върне машината на кораба Orion, който ще орбитира около Луната и ще ги върне успешно на Земята. През ноември започват тестове с Artemis I – безпилотен прототип на летателен апарат, който ще извърши обиколка около Луната.

Финансовите параметри на договора достигат до $2.9 млрд., които ще позволят на Илон Мъск да доразвие своя прототип за целите на впечатляващата мисия. SpaceX отчетоха сериозен прогрес в подобряването на Starship през последните години и ще продължат да инвестират собствени средства за усъвършенстване на ракетата.

 

Oще от Digital: Ето всички снимки от Марс, които направи марсоходът на NASA Perseverance до момента (Видео)