Samsung се превръща във все по-голям конкурент на Sony в производството на камери за смартфони

Sony имат безупречна репутация, когато става въпрос за качеството на камера сензорите за смартфони, които предлага компанията. Една от основните причини за невероятните възможности за мобилна фотография на iPhone са именно технологиите на американския производител. Премиум версиите на iPhone 12 например използват LiDAR сензори разработени от Sony.

Водещите производители на Android доставят голям брой сензори за своите смартфони от средния и високия клас.

Това е важен източник на приходи за Sony, които от дълго имат минимално влияние в мобилната индустрия. Въпреки това компанията се е фокусирала върху камера технологиите и произвежда около половината сензори за смартфони в световен мащаб.

Стабилизирането на веригата за доставки и премиерата на нови устройства допринесе за ръст в приходите на Sony в бизнеса с камери за смартфони. Единствената друга компания, която в известна степен може да се конкурира с японския бранд е Samsung. Вече ви информирахме за предимствата в 50-мегапикселовия ISOCELL GN2 сензор с технологията Dual Pixel Pro.

 

 

Последният доклад на анализатори от Strategy Analytics разкрива, че постепенно Samsung се утвърждават като все по-сериозен фактор в производството на камери за смартфони. Традиционно компанията генерира около 20% от приходите в този сектор, докато при Sony тази стойност е приблизително 50%.

Огромните инвестиции в нови технологии и изграждането на производствени съоръжения позволява на Samsung да разширят влиянието си. Според данните на Strategy Analytics се забелязва лек спад в приходите на Samsung през изминалата година и компанията е регистрирала 46% от приходите в сектора на камери зa смартфони.

В същото време, обаче Samsung LSI – дивизията, която произвежда ISOCELL сензорите вече е отговорна за 29% от общите приходи, информира SamMobile. Корейският производител очаква да произведе още повече сензори през настоящата година и ще се се превръща в още по-голям конкурент на Sony.

Един от най-впечатляващите проекти на компанията е разработката на 600-мегапикселова камера за смартфони. Все още е твърде рано технологията да се появи в реални устройства на пазара.