Ford спират производството на Mondeo през 2022г.

Aмериканският производител потвърди официално намеренията си да сложи край на един от най-популярните си модели. Ford планират да прекратят производството на нови версии на Mondeo от март 2022г. Компанията няма да представя наследник на сегашната версия за европейския пазар. Това ще сложи край на дългогодишна ера в историята на Ford.

Първият автомобил с този бранд е представен на пазара през 1993г. В момента се продава петото поколение на Ford Mondeo.  Обикновено този бранд е определян като първия сериозен опит на компанията да предложи автомобил, който е достатъчно атрактивен за световния пазар.

Динамичните темпове, с които се развива индустрията и промените в нагласите на потребителите са причина за спирането на Ford Mondeo. От компанията реализират продажбите на 86 500 бройки през 2001г. Тази стойност е приблизително 2400 през изминалата година, което е добро доказателство за недостатъчния интерес към моделите от серията.

Популярността на SUV автомобилите също има принос за популярността на Ford Mondeo.

 

 

Все пак Ford потвърдиха, че нямат намерение да се отказват от европейския пазар  и дори подготвят много изненади на своите клиенти. Бъдещият приоритет за компанията ще бъдат SUV автомобилите и кросоувърите, които генерират 39% от продажбите им за 2020г.  В краткосрочен план няма детайли какво ще се случи с актуалното портфолио от хечбек предложения, които трябва да бъдат актуализирани през 2023г. и 2024г.

Компанията обеща до края на десетилетието да разработва изцяло електрически автомобили за клиентите в ЕС. Новите модели ще са налични в хибридни версии в следващите пет години. Увеличават се и инвестициите на Ford в производствена инфраструктура на европейския континент, сред които и €5 млн. за ъпгрейд на фабриката във Валенсия.

 

TagsFord