Чудите ли се как звучи Марс, чуйте за първи път от това АУДИО на NASA

Марсоходът на NASA (НАСА) Perseverance („Пърсивиърънс“) за първи път улови звуците от собственото си движение по повърхността на Червената планета. Това съобщи американската космическа агенция.

Микрофонът за влизане, приземяване и кацане на „Пърсивиърънс“ е записал над 16 минути звуци от 27,3-метровото си движение на 7 март. Аудиото от движението беше разпространено вчера.

Първоначално микрофонът е бил монтиран, за да озвучи кацането му, „но членовете на мисията също така искаха да чуят звуците от повърхността“, се казва в изявление на NASA, цитирано от ДПА.

„Много хора, когато видят изображенията, не оценяват, че колелата са метални“, отбеляза Ванди Верма, шофьор на марсоход в лабораторията за реактивно задвижване на NASA в Южна Калифорния, като допълни: „Когато караш с тези колела по скали, всъщност е много шумно“.

припомня, че .

Очаква се „Пърсивиърънс“ да изследва повърхността на Марс в продължение на поне две години, като проучи климата и геологията и събере проби от скали и почви.

NASA се надява, че проектът за марсохода, който струва над 2 млрд. долара, ще помогне да се проправи път за човешкото изследване на Червената планета.

Марсоходът се присъединява към спускаемия апарат на NASA InSight, който е на повърхността на Марс от 2018 г., и към марсохода Curiosity, който кацна на Марс през 2012 г.

Сензационното аудио от Марс може да чуете ТУК!