Samsung изпревари Apple и е най-големият производител на смартфони от началото на 2021г.

Водещите трендове в мобилните индустрия се запазват и през първите седмици на 2021г. Солидните продажби на iPhone 12 продължават, като китайските производители също отчитат ръст в доставките. Тези процеси са причината за оптимистични прогнози на пазарните наблюдатели от TrendForce за първото тримесечие на годината.

Според данните ще бъдат произведени 342 млн.

смартфона през този период, което ще представлява увеличение от 25%, спрямо януари-март 2020г. Традиционно първото тримесечие е слаб период, в който се регистрират с около 20% по-слаби продажби на смартфони, спрямо октомври-декември.

От TrendForce прогнозират, че намалението ще бъде едва 6% през първото тримесечие на 2021г. Проучванията им показват, че в годишен план продажбите ще достигнат до 1.36 млрд. По този начин мобилната индустрия ще завърши годината с 9% увеличение в продажбите, в сравнение с резултатите от 2020г.

Samsung и Apple ще бъдат най-големите производители на смартфони в периода януари-март и най-вероятно този тренд ще се запази до края на 2021г.

 

 

Корейският гигант ще възстанови лидерската позиция, която загуби през предходното тримесечие и отново ще произведат най-голям брой смартфони. Предварителните очаквания са за 62 млн. устройства с бранда Galaxy, което представлява 18.1% от общата продукция. Премиерата на Samsung Galaxy S21 е с основен принос за представянето на компанията от началото на годината досега.

В следващите месеци ще видим премиерата на нови смартфони от средния ценови клас, както и сериозни маркетингови кампании, които ще затвърдят позициите на Samsung. Основният конкурент на китайския производител ще се задоволи с приблизително 54 млн. продажби на iPhone през първото тримесечие. Това е 15.8% дял от световната продукция.

Любопитното е, че разликата с Xiaomi продължава да бъде доста минимална, тъй като ще създадат 15.2% от всички смартфони през януари-март. Другите китайски производители ще имат най-голяма полза от проблемите на Huawei, които ще произведат 7.7% от устройствата през първото тримесечие на 2021г.