Учени казаха как се лекува стрес с музиката на Вивалди

Слушането на музиката на Антонио Вивалди намалява стреса сред изолираните риби данио, известни като риби-зебри. Откривайки това, учените се надяват, че класическата музика може да се използва за немедикаментозна терапия на стреса при хората. Резултатите от изследването са публикувани от научното списание Behavioral Brain Research.

За да изследват ефектите на класическата музика върху стреса, изследователите избраха широко използван модел на организма – рибата-зебра.

„Изборът на този вид се обяснява с факта, че той е социален вид, а изолацията, дори за кратко, ги кара да имат изразено тревожно поведение и невроендокринни реакции“, обясни един от авторите на изследването, професорът на Държавния университет в Санкт Петербург и Югозападния университет (Китай) Алан Калуев.

По време на експеримента рибите бяха разделени на две групи. Всеки индивид беше изолиран от останалите за 24 часа, което е довело до значително увеличаване на нивата на стрес. На една от групите е пускана музика на Вивалди два пъти на ден с обем от 65–75 децибела.

Проведените след тези 24 часа поведенчески тестове показали, че рибите от първата група имат много по-малки нива на стрес. Изследователите предполагат, че това е повлияно от музиката, включена на рибите.

„Обогатяването на околната среда с класическа музика може да се използва като алтернативен анксиолитичен фактор, който облекчава безпокойството, страха, свързаното напрежение и подобрява емоционалното благополучие“, каза Калуев.

Според учените този метод може да се приложи и при хората. „Очаква се ефектът да бъде не по-лош от приемането на хапчета, които често се възприемат зле от организма.

Сходството на реакциите при рибите и хората подчертава еволюционно древния характер на това явление, което може да е важно за биологична обосновка на немедикаментозна стресова терапия“.