Samsung и Tesla ще разработват 5nm процесори за автонономни автомобили

Samsung доминират световния пазар на смартфони и водят сериозна конкуренция с Intel в разработката на полупроводници. Корейският гигант произвежда много от компоненти за своите устройства, но също така доставя хардуер и за други компании.

По този начин Samsung едновременно генерират допълнителни приходи, но също така не зависят от външни производители. С оглед казаното дотук едва ли е изненадвaщо, че Tesla също искат да си партнират с корейския производител в нов проект.

Двете компании съвместно ще разработват 5nm процесори за автономни автомобили.

Припомняме ви, че Samsung Exynos 2100 е първият 5-нанометров процесор на компанията, като технологията ще бъде използвана и в процесорите на електрическите автомобили на Tesla. Според данни на GizmoChina инженери от Samsung Foundry Division вече подготвят първата версия на чипсета необходим за Tesla.

Ключовото предимство на Samsung е уникалния 5-нанометров Extreme Ultraviolet (EUV) процес на производство, с който разполага само две компании в индустрията: Samsung и ТSMC.

 

 

В момента Samsung също си партнира с Tesla в разработката на хардуера, кoйто се използва от Hardware 3.0 (HW 3.0) компютъра за автономно управление на компанията. Съществената разлика е, че този чип е базиран на 14-нанометрова технология.

Въпреки това Tesla обещават подобрения с фактор 21 в изчисленията на секунда, спрямо предходните процесори на NVIDIA в електрическите автомобили на компанията. Първоначалната идея е да се сключи договор за 7-нанометрова технология на TSMC, но в крайна сметка Tesla ще преминат директно към 5nm процес. 

Ако не възникне неочакван проблем Samsung ще стартират масовото производство на чиповете за бъдещите автомобили на Tesla през втората половина на 2021г.