Смарт часовниците могат да разпознават ранни симптоми на COVID-19

Умните часовници са устройства, които се радват на голяма популярност от началото на пандемията досега. Заедно с фитнес тракерите това са едни от най-продаваните джаджи през последната година. Това не е случайно за разнообразието от функции за следене на ключови показатели на човешкото тяло по време на тренировки.

Популярните устройства на Apple Watch, Garmin, Fitbit и водещите производители предлагат много сензори, с които анализират сърдечния ритъм, сатурацията на кислород в кръвта, температура на кожата и др.

Изследователите са на мнение, че данните генерирани от смарт часовниците са напълно достатъчни за ранно диагностициране на COVID-19.

По този начин е възможно да се забележат симптоми на вируса още преди конкретния човек да е усетил промени в тялото си и респективно да се подложи на тест. Намирането на начин за търсене на симптоми дни преди да започнат реалните проявления на COVID-19 може да има ключово значение в борбата ни с тази неприятна заплаха. 

 

 

Tака например експерти на Mount Sinai Health System установяват, че използването на Apple Watch е подходящо за улавяне на промени в сърдечния ритъм, които могат да са предпоставка за инфекция с коронавирус. Изследванията показват, че определени промени във вариацията на сърдечните удари освен признак за това колко силна е имунната система могат да са сигнал за ранни симптоми на COVID-19.

Експериментите показват, че 81% от хората, които дни по-късно дават положителен тъст отчитат ниска вариация на сърдечната честота. Данните от смарт часовниците успешно установяват 66% от предстоящи случаи, които възникват 4-7 дни след измерването. За целите на тестовете са използвани джаджи на различни производители, включително Garmin, Fitbit и Apple.

Учените ще обработят данните с идеята да създадат универсална система за ранно предупреждение срещу COVID-19.