Facebook обвини Apple в нелоялни бизнес практики

Facebook и Apple са технологични гиганти, чиито продукти и устройства се използват от стотици милиони потребители всеки ден. Дългата история на двете компании е свързана с традиционно добри отношения, но никога не е гаранция, че няма да възникне конфликт. Именно такъв е случая с планирани промени в iOS 14, които дори накараха Facebook да предприеме съдебни действия срещу Apple.

Oт компанията дори си позволяват да обвинят своя конкурент в нелоялни бизнес практики, съобщава Reuters.

Документите подадени от Facebook до съдебните власти посочват. че Apple умишлено използват своя контрол над Apple Store, за да генерират приходи за сметка на по-малките разработчици и представители на бизнеса.

Едва ли е изненадващо, че Apple отхвърлиха обвиненията на своя конкурент, свързани с подготвяните промени в iOS 14. Компанията също така уточни, че Facebook не е нужно да променят своя бизнес модел, а ще позволят на собствениците на устройства на Apple да изберат дали да се възползват от новите функции.

 

 

Apple поддържат мнението, че е важно потребителите да разполага с информация каква лична информация се споделя и използва от приложенията и уеб сайтовете, които използват. В същото време промените ще засегнат сериозно Facebook, които използват различни агресивни методи за таргетиране на потребителите.

Вече започна показването на огромни реклами на цели страници в печатни издания, с които Facebook критикуват политиката на Apple. Независимо от мнението на компанията е факт, че ако не се съобразят с новите промени няма как да предлагат своето приложение в App Store.

През последните няколко дни и други популярни имена подканиха да се възприемат по-прозрачни правила за дистрибутиране на приложения, сред които The New York Times и The Washington Post. Напрежението срещу Apple ще продължи да се покачва, но компанията има пълен контрол над собствената си екосистема от приложения и услуги.

Това не е първият път, в който двете компании имат различни мнения, като конфликта може да прерастне в мащабно съдебно дело.